Techniek Verantwoording

Tecnische verantwoording

Nov. 2020

De  leerling werkt met elektrische modellen. Uitgangspunt van PHT is aansluiten, draden en stekkers voelen, en zien dat iets gaat werken.

De modellen werken op 5 Volt spanning. In de techniek valt dit onder zwakstroom en is ongevaarlijk. Toch waarschuwt R. Verbeek zowel klassikaal als in de interactieve lesstof voor het gevaar wat betreft  werken met spanningen refererend naar 230 Volt systemen. De leerling wordt gemeld hier nooit aan te zitten.
Het stekermateriaal is bij treinmodellenfanatici bekend als 2,6 mm materiaal. Deze stekkers zijn wel met het pinnetje in een stopcontact te plaatsen, maar maakt geen contact. Vandaar dat voor deze stekkersoort is gekozen.  Er van uitgaande dat een leerling dit niet gaat doen, maar zekerheid boven alles.

De modellen zijn dubbel beveiligd.  Zowel de lampjes als de interfacekastjes zijn voor kortsluiting en overbelasting beveiligd. Dit garandeert ook jarenlange werking. In principe werken de componenten net iets op of onder de werkspanning. Het maakt dan ook niet uit als de leerling de modellen verkeerd aansluit.  De modellen zijn hier voor ontworpen.